Меню Затваряне

Фасади

„ВАЛВЕН“ ЕООД е утвърдена българска компания с лидерски позиции на пазара с производството на oкачени фасади

„ВАЛВЕН“ ЕООД е дългогодишен представител на най-известните производители в Европа. Ние сме създали логистична мрежа, за да бъдем от полза на нашите партньори и доставим в най-кратки срокове качествени продукти на посоченото от Вас място. След нашият  6-годишен опит  в България, ние можем  да предложим на настоящите ни и бъдещи партньори, продукти и услуги от най-високо качество и стандарт.

Окачени фасади

Комбинацията между алуминий и стъкло, като алтернатива на стандартните стени на сградите е окачена фасада. За изработването на фасади се използват различни алуминиеви профилни системи за окачени фасади, способни да решат сложни архитектурно-дизайнерски задачи. Възможността да се комбинира фасадата със системи за врати и прозорци, позволява да се достига максимална функционалност при нейното изработване. Съчетанието на фасадни профилни системи, стъкла с различни оттенъци, елегантни обкови и допълнителни елементи за фасадно и структурно остъкление позволява да се създадат фасади на сгради в съответствие с всички характеристики на архитектурата през новия век. В качеството на пълнеж за фасадните конструкции се използват единично стъкло, стъклопакет, сандвич-панели. Прилагането на дадена система позволява интегрирането на прозорци както от алуминиеви профили така и от ПВЦ профили. Специалната технология, основаваща се на съединяване на профили позволява да се осигури бърз монтаж на витражите и да се добие максимално висока здравина на конструкциите. Профилите се съединяват така, че проникналата вода по каналите на ригелите попада в канала на улука и оттам се отводнява навън. Лицевата част на профилите е широка от 50мм до 60 мм. В качеството на защитно-декоративно покритие на профила се прилага метода на полимерно- прахово боядисване. Цвета се определя по европейската таблица RAL.

Окачените фасади могат да се разделят на няколко групи:

Нова система за окачена фасада VIVO с ширина 51 мм в четири основни разновидности:

1. Структурна фасада със силиконова фуга по вертикал и хоризонтал.

2. Фасада с капачка по хоризонтал и силиконова фуга по вертикал

3. Фасада с капачка по вертикал и силиконова фуга по хоризонтал

4. Фасада с капачки по хоризонтал и вертикал

Вентилируема фасада

Окачените вентилируеми фасади или т. нар. rain screen walls /екран на стените от дъжд/ или curtain walls /облицовка на стени/ са едни от най-съвременните и популярни технологии за външна облицовка на стените на сградите. Представляват различни видове и сложности алуминиеви конструкции, закрепени на основните стени,на които се монтират елементи на облицовката /композитни архит.стъкла/. Между носещите стени и облицовката се поставя слой топлоизолация по такъв начин, че между нея и облицовката да остава въздух.

При задаването на проектиране и строителство на зданието е необходимо да се отчете реализацията на такава координация, чрез която по всяко време в периода на експлоатация и различни климатични условия се установяват устойчиви процеси на потоците на топлина, въздухофилтрация и влажност. Именно заради това, тази конструкция е получила своето второ название-окачена вентилируема фасада.

Главната функция на rain screen walls – е защитна.

Окачените фасадни системи се използват за облицовка на фасадите на сгради с композитни материали с повишена устойчивост към външни атмосферни влияния.

Втората техническа функция на curtain walls е топлоизолацията, тъй като под облицовката на фасадата се поставя слой топлоизолация. Така сградата се превръща в своеобразен термос.

Заслужава да се отбележат и звукоизолационните функции на окачената вентилируема фасада. Окачените системи повишават звукоизолационните качества на стените средно с 1,5-2 пъти.

Голямо предимство на окачените фасадни системи са ниските изисквания по отношение на предварителната подготовка на стените. Даже обратно-скриват дефектите на стените, често се явяват по-ефективни и евтини методи за реконструкция на фасадата.

Друго качество на тези системи е техния дълъг срок на експлоатация. При съблюдаване на правилно поставяне, точен монтаж на елементите, правилно поставяне на топлоизолатора, rain screen walls са с минимум петдесет години експлоатация. Горният предел зависи от дълго вечността на композитния материал.

Спайдери

Конструкцията „Spider Glass“ (Спайдер система) представлява система за безопасно безраменно структурно остъкляване, закрепено на опори към сградата през фиксирани интервали.

Елементите на остъкляването се укрепват на опорната конструкция на опорни възли и могат да се използват за остъкляване на покривни козирки и вертикални фасадни конструкции.

Елементите, използвани за остъкляване, могат да бъдат от еднослойно закалено стъкло, ламинирано стъкло /триплекс/, еднокамерен стъклопакет.

Трябва да отбележим, че системата от типа „Spider Glass“ обезпечава определена еластичност на фасадната конструкция за сметка на специално устройства за връзване на носещия елемент към остъкляването.

Двойни фасади

Понятието „двойни фасади“ означава допълнително остъкляване, което е предвидено непосредствено от външната страна пред фасадата на стаята. По този начин се образува въздушно между фасадно пространство, което може да се използва по различни начини.

Принципно имаме следните типове конструкции:

o двойна фасада с постоянно проветрение в между фасадното пространство;

o двойна фасада с регулируема вентилация в между фасадното пространство

Предимства на двойните фасади:

o Естествена вентилация на прозореца. Благодарение на двойната конструкция е възможно да се отваря прозореца и при студено и ветровито време. Намиращият се в помещението човек сам решава, иска ли да проветри помещението чрез отваряне на прозореца или ще избере включването на механична вентилация.

o Подобрена звукоизолация

На улици с оживено движение и високо ниво на шума, благодарение на двойните фасади се обезпечава подобряване на звукоизолацията, което се забелязва и при отваряне на прозорците.

o Пасивно използване на слънчевата енергия

Нагретият въздух между фасадите значително икономисва по време на отоплителния сезон енергия.

o Защита от вятър и неблагоприятни атмосферни въздействия Във високите сгради със стъклени фасади се повишава силата на вятъра върху фасадата и се създава проблем за отваряемите части и разположените слънце защитни устройства. Вътрешната стъклена стена на двойната фасада в този случай е защитена от вятъра и неблагоприятните атмосферни въздействия, и при това се съхранява възможността за вентилиране и поставяне на слънце защитни устройства.

o Минимална техника за вентилация на помещението .

Използваната техника за вентилация в обекти с пълна неотваряемост е скъпа и енергоемка и не е актуална при двойните фасади с отварящи се крила. Комфортен климат вътре в помещението може да бъде достигнат вътре в помещението с минимално използване на техника за проветряване на помещението. Монтира се поддържаща система за вентилация с охлаждане и за обръщане на въздуха. Естествената вентилация на прозорците.

Козирки

Козирките се явяват архитектурен елемент на фасадата на сградите и  придават съвременен и делови вид. Освен това козирките носят в себе си практически смисъл, защитавайки входа на зданието от външни атмосферни влияния.

Материалите, които се използват за изготвянето на конструкцията на козирката, могат да бъдат различни. Архитектурните решения, дизайна на козирката определят какъв материал да бъде използван в зависимост от характеристиките му.

За изпълнението на козирки, се използват както метални, така и алуминиеви елементи, а като материал за покриване- поликарбонат. Използването на многослоен поликарбонат за козирки от тип арки е за препоръчване пред стъклото или стъклопакета. Панелите от многослоен поликарбонат се състоят от няколко слоя, които са оребрени, което обезпечава добри носещи качества и няколкократно превъзхожда по характеристики стъклото.

Структурно остъкляване

Едно от най- популярните фасадни решения, възникнало в края на 60-те. Тази революционна технология за три десетилетия не само доказа своята жизнеспособност, но и до сега тя е носител на усещането за новост и елит.

Структурно остъкляване e метод появил се с изобретяването на силиконови херметизатори. Именно те дават възможност да се съединява стъкло, метал и камък в единна устойчива конструкция, на основата на която е възможно проектирането на стъклени фасади на сградите, съответстващи на високите изисквания за безопасност, енергоемкост, звукоизолация и екологична чистота. Замяната на бетонно- тухлените конструкции със стъкло, позволява да се реализира визия на сградата, поразяваща наблюдателя със своята въздушност и лекота.

Вече не звучи парадоскално твърдението за хармонично съединяване на нестандартни стъклени фасади с класическа архитектура. Може би затова в новите проекти по реконструкция все по- често авторите обличат на своите творения стъклени „дрехи“.

Но както и при всяка друга дейност, проектирането и остъкляването на фасадата трябва да се извърши професионално. Всеки, даже най- незначителния, неотчетен от архитектите и производителите, фактор, може да промени творческия замисъл и да донесе значителни материални загуби.

Укрепването на стъклото се отличава с надеждност и дълго вечност, тъй като присъства укрепваща конструкция или механично поддържане на собствената тежест.

Ролята на силикона в технологията е сложно да се прецени. Това са херметици, чиято структура по своите химически качества най- много се доближава към структурата на стъклото и благодарение на добрата адхезия устойчиво свързва крепежните елементи към стъклото, размерите на които могат да достигнат до 2-3 м по ширина и височина. Благодарение на това, фасадите със структурно остъкляване, издържат не само на ветрови и сеизмични натоварвания, но и на значителни амплитуди на високочестотни колебания, възникнали при взривове близо до сградата.

При реализиране на остъклени фасади не на последно място стоят е естетическите изисквания. Не е тайна, че и най- малкия процеп на фасадата е място за натрупване на прах и замърсяване, затова е необходимо измиването на фасадите няколко пъти в годината, което не рядко води до значителни материални разходи. Гладките фасади не оставят никакъв шанс за натрупване на замърсявания и позволяват да се автоматизира процеса на измиване. Изследванията потвърждават този факт, че средствата за реализация на структурно остъкляване на фасадата не само напълно се възстановяват, но и показват най- добър процент на рентабилност според подобни по рода си технологии.

Всичко по- горе казано дава пълно право да затвърдим, че технологията на структурното остъкляване, открива все нови и нови възможности за дизайнерски решения на фасадите на сградите, демонстрирайки високия технологичен потенциал на стъклото.

Стои и друг въпрос при реализиране на фасади със структурно остъкляване- пригодност за ремонт и гаранционни срокове за безопасно функциониране на структурните фасади. По всеки един от тези въпроси разработчиците на системи за структурно остъкляване предлагат различни решения.