Партньори

          Окачени фасади

        Врати

      PVC дограма

         AL дограма
начало          за нас         полезно         контакти
Структурно остъкляване


Едно от най- популярните фасадни решения, възникнало в края на 60-те. Тази революционна технология за три десетилетия не само доказа своята жизнеспособност, но и до сега тя е носител на усещането за новост и елитарност.

Структурно остъкляване e метод появил се с изобретяването на силиконови херметизатори. Именно те дават възможност да се съединява стъкло, метал и камък в единна устойчива конструкция, на основата на която е възможно проектирането на стъклени фасади на сградите, съответстващи на високите изисквания за безопасност, енергоемкост, звукоизолация и екологична чистота. Замяната на бетонно- тухлените конструкции със стъкло, позволява да се реализира визия на сградата, поразяваща наблюдателя със своята въздушност и лекота.
Вече не звучи парадоскално твърдението за хармонично съединяване на нестандартни стъклени фасади с класическа архитектура. Може би затова в новите проекти по реконструкция все по- често авторите обличат на своите творения стъклени "дрехи".
Но както и при всяка друга дейност, проектирането и остъкляването на фасадата трябва да се извърши професионално. Всеки, даже най- незначителния, неотчетен от архитектите и производителите, фактор, може да промени творческия замисъл и да донесе значителни материални загуби.
Укрепването на стъклото се отличава с надеждност и дълго вечност, тъй като присъства укрепваща конструкция или механично поддържане на собствената тежест.
Ролята на силикона в технологията е сложно да се прецени. Това са херметици, чиято структура по своите химически качества най- много се доближава към структурата на стъклото и благодарение на добрата адхезия устойчиво свързва крепежните елементи към стъклото, размерите на които могат да достигнат до 2-3 м по ширина и височина. Благодарение на това, фасадите със структурно остъкляване, издържат не само на ветрови и сеизмични натоварвания, но и на значителни амплитуди на високочестотни колебания, възникнали при взривове близо до сградата.
При реализиране на остъклени фасади не на последно място стоят е естетическите изисквания. Не е тайна, че и най- малкия процеп на фасадата е място за натрупване на прах и замърсяване, затова е необходимо измиването на фасадите няколко пъти в годината, което не рядко води до значителни материални разходи. Гладките фасади не оставят никакъв шанс за натрупване на замърсявания и позволяват да се автоматизира процеса на измиване. Изследванията потвърждават този факт, че средствата за реализация на структурно остъкляване на фасадата не само напълно се възстановяват, но и показват най- добър процент на рентабилност според подобни по рода си технологии.
Всичко по- горе казано дава пълно право да затвърдим, че технологията на структурното остъкляване, открива все нови и нови възможности за дизайнерски решения на фасадите на сградите, демострирайки високия технологичен потенциал на стъклото.
Стои и друг въпрос при реализиране на фасади със структурно остъкляване- пригодност за ремонтируемост и гаранционни срокове за безопастно функциониране на структурните фасади. По всеки един от тези въпроси разработчиците на системи за структурно остъкляване предлагат различни решения.
Начало   |   За нас   |  Продукти   |  Галерия   |   Контакти                   Всички права запазени  firmitebg.info