МОНТАЖ НА ЩОРИ

Щори


Щора е устройство, предназначено за покриване на различни отвори, което се състои от съединени плоскости (ламели) в общ механизъм, който осигурява движението им -  хоризонтално или вертикално. Движението на щорите се осъществява механично или чрез електрически мотор, като при електрическото задвижване е възможно и дистанционно управление. Щорите могат да бъдат монтирани както на стената или тавана, така и на самата дограма включително на отваряеми прозорци.


Видове:

Отличителната характеристика на щората е възможността да се променя ъгъла на самите ламели, в комбинация с тяхното движение.
Това е възможно при хоризонталните и вертикалните щори, но не и при монолитните. Едни от първите щори са персийските щори, при които ламелите може да са хоризонтални или вертикални.


Хоризонтална щора

Хоризонталните щори могат да се движат вертикално нагоре и надолу, като щората се навива на ролка или плоскостите се събират в горния край. Популярен вид хоризонтални щори са венецианските щори. Те са изработени най-често от тънки алуминиеви или пластмасови листове с ширината на прозореца, с въжен механизъм за събиране и лостче за промяна на ъгъла.


Вертикална щора

Вертикалните щори се движат по хоризонтално разположен корниз, като могат да бъдат събрани в единия край. Най-често са от плътен плат и наподобяват завеса, когато са в най-разпънато положение. При тях промяната на ъгъла става с въжен механизъм.


Монолитна щора


Монолитните щори не могат да променят ъгъла на съставните плоскости. Могат да са от плат с различна плътност.

По-известни видове са:


•    роло щора – плат, който се навива на роло в горния край;
•    щора „ден и нощ“ – вариант на роло щората, при който платът е комбинация от два различно светлопропускливи материали (прозрачен и плътен), като чрез завъртане се постига промяна в затъмнеността.
•    римска щора – при вдигането нагоре на плата той се надипля;
•    щора „японска стена“ – няколко висящи пана, плъзгащи се хоризонтално.